"השמיעני את קולך, כי קולך ערב" (שיר השירים ב, י"ד)
נשות הכותל נאבקות כדי לאפשר חופש דת וחופש פולחן לנשים יהודיות בכותל המערבי, ורואות במאבקן בהדרת הנשים – שליחות. הקבוצה נאבקת על זכותן של נשים להתפלל בקבוצה ובקול, לקרוא בתורה, להניח תפילין ולהתעטף בטליתות ב"עזרת הנשים" בכותל המערבי.
מה מאפיין את הנשים המתפללות בקבוצה?
נשות הכותל הן קבוצה של נשים דתיות המשתייכות לזרמים שונים ביהדות – אורתודוקסיות, קונסרבטיביות, רפורמיות, חברות בזרם ליהדות מתחדשת ועוד – המתאספות מדי ראש חודש עברי בעזרת הנשים בכותל המערבי לתפילה חגיגית משותפת הכוללת שחרית, הלל וקריאה בתורה. נשות הכותל נאספות בכותל גם במועדים נוספים כגון פורים – לקריאת המגילה, חנוכה – להדלקת נרות וכן לאמירת סליחות לפני יום כיפור.
נשות הכותל אינן מזוהות עם זרם ספציפי ביהדות או עם קבוצה פוליטית כלשהי. הן מתפללות עם סידור תפילה מיוחד שהן חיברו, היחיד בעולם המותאם לתפילה משותפת של כל הזרמים ביהדות.
מתי התחילו נשות הכותל את פעילותן?
ארגון נשות הכותל נוסד ב-9 בדצמבר 1988, א' בראש חודש טבת תשמ"ט, על-ידי קבוצה של 70 נשים יהודיות, ביניהן היו"ר (מאז ועד היום) ענת הופמן, שביקשה לקיים תפילת נשים הלכתית – אורתודוקסית בראש חודש בכותל המערבי. הייתה זו הפעם הראשונה שנשים יהודיות קראו בתורה בעזרת הנשים בכותל המערבי, חלקן עטופות בטליתות. האירוע עורר זעם בקרב חלק קטן מהמתפללות האחרות בעזרת הנשים, ואותן נשים ספגו קללות ממתפללים חרדים. מאז ועד היום מתפללות "נשות הכותל" בכותל המערבי מדי ראש חודש עברי.
למה הכותל?
הכותל המערבי, הינו השריד היחיד שנותר מבית המקדש השני. כמו אבותינו ואמותינו שבאו לכאן לחפש את קרבת האלוהים, כך גם אנו באות לכאן – בתפילה ביראה ובשמחה. החופש לעבוד את הקב"ה בכותל הוא אחד ההישגים הגדולים של מלחמת ששת הימים, לצערנו אותו הישג היסטורי נפגם משום שנאסר על נשים להתפלל בחופשיות במקום הקדוש. הכותל הוא סמל של העם היהודי בעיני רבים מהיהודים בעולם והינו מקום קדוש כי העם היהודי כולו הפך אותו לקדוש. נכון לעכשיו לנשים אין כל גישה לספרי התורה שנמצאים בכותל. המסורת מספרת לנו שבית המקדש חרב בגלל שנאת חינם, תקוותנו היא שקולנו ישמע, ושמעשינו יביאו לתיקון של אותה איבה וחוסר סובלנות.
הצטרפו אלינו לתפילה חגיגית בראש החודש הקרוב! לחצי כאן לתאריך הקרוב.
מטרות:
המטרה המרכזית של נשות הכותל היא לאפשר חופש תפילה לנשים בכותל המערבי. אנו גאות במאבק שלנו שמהווה מקור של תקווה לפלורליזם בישראל, מאבק ייחודי ומכובד בהדרת נשים במרחב הציבורי. ארגון נשות הכותל מעולם לא לקח חלק בפעילות מפלגתית או פוליטית. החברות והתומכות שלנו מגיעות מכל גווני הקשת הפוליטית ומכל הזרמים ביהדות. ההבדלים הללו בינינו מייצגים את תפיסת הפלורליזם שלנו ועושים את המרקם האנושי של נשות הכותל למיוחד.
להעמיק את המודעות לזכותן של נשים להתפלל באופן חופשי במקום המקודש ביותר לעם היהודי, להשפיע על מקבלי החלטות מדיניות ועל מעצבי דעת קהל לאפשר את תפילתנו בקול, להתעטף בטלית, להתפלל ולקרוא בתורה כציבור בכותל המערבי. אנו פועלות גם לקדם דגמים שונים של העצמה דתית לנשים יהודיות צעירות ולנערות.
המאבק על הכותל הוא חלק ממאבק רחב יותר נגד הדרה של נשים מהמרחב הציבורי. הפעילות שלנו לשינוי הסטטוס קוו הקיים בכותל, לפיו נשים אינן מורשות להתפלל בחופשיות, משפיעה על מעגלים נוספים שבהם יש חוסר שוויון לנשים. להעלאת המודעות של הציבור למצב בכותל יש השלכה גם על תחומים נוספים שבהם מתקיימים חוסר שוויון ופגיעה בזכויותיהן של נשים.
להגבלת חופש התפילה של ציבור הנשים באתרים מקודשים יש השלכות חברתיות, פוליטיות ואישיות, ועל כך מתריעות נשות הכותל.
כאשר החברה ושלטון החוק נותנים יד להשתקת נשים מתפללות, הם מפרים הפרה חמורה את החוק לשוויון זכויות האדם ופוגעים בחופש תפילה. אלו הן זכויות בסיסיות בספר החוקים ובעקרונות שעליהם מושתתת מדינת ישראל. אנו פועלות בדרך של חינוך כדי לשנות תפיסות, תקנות וחוקים אשר מגבילים את הזכות שלנו להתפלל על פי דרכנו בכותל.
המאבק של נשות הכותל מעצים נשים ומעודד אותן למלא תפקיד משמעותי ומרכזי בחיים היהודיים שלהן במשפחה, בקהילה ובממסד הדתי. כשאנו מתכנסות לתפילה משותפת, אנו מעודדות נשים יהודיות להוביל טקסים ותפילות ולדרוש מקום מרכזי בקהילות שלהן.
אנו עומדות בגאון ובעצמה בחוד החנית של המאבק להשגת פלורליזם דתי בישראל, מתוך תקווה לחזק ולהעצים נשים נוספות בעולם ולתת לנשים מכל זרמי היהדות את הכוח להשמיע את קולן בנתיב הרוחני והדתי שלהן.
כשחזון זה חומד מול עינינו, אנו מחזקות ומרחיבות את הארגון בארץ ובמקביל פועלות להגדיל את מעגל התומכים ובעלי הברית שלנו מסביב לעולם.