שאלות ותשובות


שאלות שכיחות

למטה ראו גם תפיסות שגויות נפוצות

  • שאלות שכיחות:
  • מה המטרה של נשות הכותל?
  • מי הן נשות הכותל?
  • איך פועלות נשות הכותל על מנת להגיע ליעד?
  • מהו כרגע המעמד המשפטי למאבק של נשות הכותל?
  • מה היה האתגר הגדול ביותר שנשות הכותל נאלצו להתמודד איתו?
  • היכן אוכל למצוא מידע על תפילת ראש חודש הבאה של נשות הכותל?
  • איך אוכל לתמוך בנשות הכותל?
  • מהם הקמפיינים הנוכחיים של הארגון אליהם אוכל להצטרף?
  • יש לי רעיון נהדר שיוכל לשרת את נשות הכותל. כיצד אוכל ליצור איתן קשר?

תשובות:

מה המטרה של נשות הכותל?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

המטרה העיקרית שלנו היא להשיג הכרה חברתית ומשפטית לזכויות שלנו, כנשים להתפלל בכותל המערבי כדרכנו, הכוללת התעטפות בטלית, הנחת תפילין, קריאה בספר התורה ותפילה בקול של קבוצת נשים. המטרה היא שנשים יקבלו את היכולת לבטא את עצמן כפי שלגברים יש את הזכות לדבר מאז 1967.

מי הן נשות הכותל?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

נשות הכותל הן קבוצת נשים מעורבת הן מבחינה חברתית והן מבחינה דתית, המתכנסות יחד בכל ראש חודש על מנת להתפלל בעזרת הנשים של הכותל המערבי. מנהג זה התחיל עם הקמת הקבוצה בדצמבר 1989. נשות הקבוצה הן בחלקן אורתודוקסיות, חלקן רפורמיות, קונסרבטיביות וחלקן בוחרות שלא להגדיר את עצמן מבחינה דתית. עמותת נשות הכותל אינה מזוהה עם אף אחד מהזרמים ואינה מזוהה פוליטית והינה הקבוצה היחידה בעולם הדתי-יהודי אשר משלבת את כל הזרמים יחד במטרה להתפלל.

איך פועלות נשות הכותל על מנת להגיע אל יעדן?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

על מנת לקדם את המשימה, אנחנו בנשות הכותל פועלות בהסברה חברתית, חינוך והעצמה.

בהסברה החברתית שאנו עושות, אנו מכוונות לשנות את הסטטוס-קוו שכרגע מונע מנשים להתפלל בכותל בחופשיות.

למטרה זו יש השלכות עצומות על זכויות נשים ביהדות ובישראל. על מנת להשיג הכרה ולהביא לשינוי חברתי בעניין, מטרה זו חייבת להיות מושגת דרך הסברה חברתית.

אנחנו לוקחות על עצמנו לחנך נשים יהודיות ואת הציבור כולו על ההשלכות החברתיות, הפוליטיות והאישיות שיש בהגבלת ומניעת זכות נשים להתפלל כקבוצה במקום קדוש.

כשהחוק והחברה משתיקים, פשוטו כמשמעו,נשים בתפילה באופן פומבי ומכוון, זה מהווה הפרה של זכויות אזרח, זכויות אדם וחירויות דתיות. חינוך הוא המפתח לשינוי פרספקטיבות, חוקים וסגנון חיים. בכל פעם שאנחנו נפגשות לתפילת ראש חודש, אנו מעצימות ומעודדות נשים להתקרב לדת בחופשיות ובדרכן. אנו עומדות גאות ונחושות בחזית התנועה למען פלורליזם דתי בישראל, בתקווה לעורר ולהעצים נשים מכל רחבי העולם, מכל קצוות הקשת של הזרמים היהודיים על מנת למצוא את הקול הרוחני שלהן.

עם משימה עצומה ונהדרת זו לפנינו, החזון שלנו הוא לחזק ולהרחיב את הארגון, להושיט יד ולהשפיע על מנהיגים ומעצבי מדיניות, לדרוש גישה מלאה לתפילה בכותל לנשים. בנוסף, נשות הכותל פועלות להרחבת הרשת של בעלי ברית ושותפים ברחבי העולם אשר יתמכו וינקטו פעולות יחד איתנו.

מהו המעמד המשפטי של מאבק נשות הכותל?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

באפריל 2013 השופט משה סובול, שופט בית המשט המחוזי בירושלים, פסק כי נשות הכותל רשאיות להתפלל בכותל המערבי בקול, עם טליתות ותפילין וכי הדבר אינו נוגד את מנהג המקום בכותל ואינו מהווה הפרעה לשלום הציבור.

במאי 2013, נשות הכותל התפללו בקול, חלקן התעטפו בטלית והניחו תפילין והמשטרה הגנה על קבוצת המתפללות מפני 5,000 חרדים וחרדיות אשר הפריעו לתפילה. המעמד המשפטי של נשות הכותל כרגע הוא שאסור לנו להכניס או לקרוא מספר תורה בהתאם לתקנה משנת 2010 האוסרת על נשים להכניס ספר תורה לכותל.

לסיפור המלא לחצו כאן.

מהו המאבק הגדול ביותר שנשות הכותל התמודדו איתו?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

למרות כשנרשמו כמה התפתחויות פרוגרסיביות בשנים האחרונות, הדת בישראל היא מאוד שמרנית. משרד הדתות נמצא בשליטה אורתודוקסית-חרדית. נשות הכותל מובילות את המהלך נגד הדרת נשים במרחב הציבורי ולמען פלורליזם בישראל, זאת לצד האתגר של שבירת המונופול החרדי על דת בישראל. אחד המאבקים הגדולים הוא לחנך את הציבור בדבר החשיבות של זכויות נשים בישראל. השנאה העיוורת, האיומים והאלימות נגד נשות הכותל בכותל מטריד מאוד ומדיר שינה. נשות הכותל קוראות לרב הכותל, ולשאר הרבנים המתנגדים לנו לגנות האלימות ולחנך לסובלנות. אתגר נוסף הוא לראות ישראלים, בעיקר נשים, אשר נשארים אדישים ושותקים אל מול נשים ונערות חסרות זכויות שווות באתר הקדוש ביותר לעם היהודי.

היכן אוכל לקבל מידע מתי מתקיימת תפילה ראש חודש הקרובה?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

תוכלו למצוא את כל התאריכים לשנה הקרובה באתר שלנו. או לשלוח לנו אימייל אם יש לך שאלות נוספות. אנו נשמח לראות אותך ונשמח אם תצרפי חברות או בנות משפחה נוספות.  

איך אוכל לתמוך נשות הכותל?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ישנן דרכים רבות לתמוך בנשות הכותל ובמטרות שלנו. ישנה האופציה לתרום בתרומה המוכרת במס, לרכוש את הטלית הייחודית שלנו, או את הסידור המיוחד לראש חודש שלנו. את האופציות ניתן למצוא כאן.בנוסף, תוכלו לתת חסור ל 'עונג ראש חודש' (קידוש).

יש לי רעיון נהדר בשביל נשות הכותל, איך אוכל לשתף אתכן ברעיון?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

אנחנו תמיד פתוחות לשמוע רעיונות חדשים ובכלל, שמחות בשותפות של התומכות והתומכים שלנו. תוכלו לשתף אותנו ברעיון בeducation@womenofthewall.org.il

 

תפיסות שגויות:

ש': כולכן רפורמיות

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת': לא, נשות הכותל הן קבוצת נשים מכל הזרמים ביהדות. יו"ר נשות הכותל, ענת הופמן היא רפורמית ומנהלת את המרכז הרפורמי לדת ומדינה, אך נשות הכותל אינן מזוהות עם אף תנועה. שאר חברות ההנהלה הינן קונסרבטיביות, אורתודוקסיות, מסורתיות או כאלו שלא מזוהות מבחינה דתית.

 

ש: אם תשיגו שוויון זכויות לנשים בכותל, הדבר לא ירמוס את הזכויות של אותן נשים שרוצות להתפלל שם בשקט, מבלי להתעטף בטלית ולהניח תפילין, ואינה רוצה לקרוא מתוך ספר תורה?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: לא, לנשים אלה תמיד תהיה הזכות להתפלל לבד, השגת השוויון זכויות אינו מסיר זכויות, אלא מוסיף את האפשרות. יש די והותר מקום בכותל לכולנו אם נוכל לכבד האחת את השניה.

 

ש: למה אתן מקיימות את התפילות בשעה 7:00 בבוקר?  זה מוקדם מדי!

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: נשים שבאות להתפלל איתנו צריכים להגיע לעבודה. כמו כן, בשעה 7:00 עוד אין הרבה נשים אנשים בכותל וכשאנחנו קבוצה גדולה, אנחנו מנסות להתחשב באחרים.

 

ש: למה אתן לא מנסות להתפלל בהר הבית?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: המטרות של נשות הכותל הן מאוד ספציפיות וממוקדות: לאפשר תפילה חופשית של נשים בכותל. תמיד אפשר לשאול כל פעיל – למה אתה לא אכפת x? לדוגמא, אם אני מציל כלבים משוטטים, מישהו עלול לשאול אותי למה אני לא מתנדב בבית חולים כדי לעזור לתינוקות עזובים? נשות הכותל הגיעה לידי החלטה לעבוד לקראת קיום בת המצווה הראשונה בכותל ולהשריש מסורת זו היטב. ישנם נושאים רבים שאינם באג'נדה שלנו והר הבית הוא רק אחד מהם.

 

ש: למה אתן נוהגות נגד מנהג המקום של הכותל, שהינו בית כנסת אורתודוקסי? לא הייתן חולצות נעליים בכניסה למסגד?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: היינו חולצות נעליים בכניסה למסגד, אם זהו המנהג המקובל, אך הכותל אינו מסגד, או כנסייה וגם לא בית כנסת. הכותל הוא מרחב ציבורי פתוח הנמצא ליד קיר התמך של הר הבית. זהו מקום קדוש לכלל הציבור הנמצא בשליטת המדינה והוא מרחב תפילה לכלל היהודים. הרב שמואל רבינוביץ אינו רב בית הכנסת הכותל; הוא מונה על ידי מדינה דמוקרטית להיות רב המקומות הקדושים.אותה מדינה דמוקרטית המבטיחה לנו את איסור אפליה על בסיס מגדרי והדת.

ההחלטה המשפטית האחרונה בנושא זה, אשר נתמכה על ידי התובע הכללי של ישראל, וציפי ליבני, שרת המשפטים לשעבר, קבעה כי תפילת נשים בכותל נמצאת בתוך מנהג המקום של המקום הקדוש, כפי שאמור היה להיות: פלורליסטי וכולל את כולם. כמו כן קבע כי תפילת נשות הכותל אינו פוגע בשלום הציבור ואינו מפר אף חוק.

 

ש: אתן לא עושות את כל זה רק לשם הפרובוקציה?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: נשות הכותל מתאספות יחד מדי חודש בשעה 7:00 בבוקר, במשך קרוב ל-30 שנה. בגשם, בחום, בקור, אנו מתפללות עם טליתות ותפילין ועוד יש את הזכות לספר תורה להיאבק עליו. הנשים בקבוצה שמתעטפות בטליתות ומניחות תפילין לקחו את זה על עצמן לנהוג כך בכל פעם שהן מתפללות, חלקן עושות זאת כל יום. זה אינה פרובוקציה, זוהי מסורת. תפילתנו היא כנה.

 

האם אתן דתיות?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: הנשים שמובילות את נשות הכותל מגיעות ממגוון הזרמים השונים ביהדות. במהלך השנים את הרכב הקבוצה השתנה כמו בכל קבוצה. בהתחלה היו יותר נשים בקבוצה שלנו שהגדירו עצמן אורתודוקסיות. עכשיו אנחנו קבוצה פלורליסטית עם נשים אורתודוכסיות, קונסרבטיביות, רפורמיות, רקונסטרוקציוניסטיות, וכן נשים מרקעים חילוניים שונים מצטרפות אלינו.

 

ש: אתן לא צריכות להרעיש בכותל, זה מפריע לשאר המתפללים.

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: הכותל הוא לא מקום שקט, כאשר חוגגים בר מצווה בכותל, המשפחה צועקת ומריעה, מתופפת בתופים ותוקעת בשופרות סביב הנער הצעיר מהחניון כל הדרך אל הכותל. למה הקרן למורשת הכותל נותת גושפנקא עבור טקס זה אבל כאשר קבוצה של נשים מתאספת להתפלל יחד זהו "רעש"? לא, זה סקסיזם.

 

ש: למה אתן לא מתפללות בקשת רובינזון? זוהי רחבה שהוכשרה לתפילות שוויוניות

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: נשות הכותל אינה קבוצת תפילה שוויונית, מדובר בתפילת נשים. בעוד שאנו מעריכים את התומכים הגברים שלנו, אנחנו רוצות להתפלל יחד, כנשים, בכותל. כיום קשת רובינסון אינו מקום מתאים לתפילה, המדינה הבטיחה מספר פעמים להכשיר את הרחבה, אך טרם קיימה את הבטחתה.

 

ש: למה אתה לא מתפללות בכותל בכל בוקר? או: כשראש חודש הוא יומיים, למה אתן לא מגיעות לכותל פעמיים? או: למה אתה לא מתפללות בכותל שלוש פעמים ביום?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: נשות הכותל הוא ארגון עם משאבים מוגבלים ולכן הוחלט כי נתפלל יחד כקבוצה אחת לחודש בימי ראש חודש, אשר ידוע באופן מסורתי כחגן של נשים. הנשים שמתפללות איתנו הן מגוונות כמו שניתן למצוא בכל אוטובוס או ברחוב הומה אנשים. חלקן עשויות להתפלל בכותל מספר פעמים בחודש, חלקן מתפללות שלוש תפילות ביום, וחלקן לא.

 

ש: אתן לא מקיימות את כל המצוות, למה להתעטף בטלית, מצווה עליה אתן לא מצוות?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: אף אדם בכותל שמתעטף בטלית אינו מתבקש להצדיק את המצוות שהוא מקיים או לא מקיים, שלא לדבר על "כל" המצוות. אם מישהו רוצה לצאת נגד נשות הכותל מסיבה זו, אז הם היו צריכים לסגור את הכותל בפני כל יהודי, כיוון שאף אחד מאיתנו אינו מושלם.

 

ש: נשות הכותל הן אנטי-ישראליות וגורמות לקרע בין יהודי ישראל ליהודי העולם.

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

ת: נשות הכותל, חברות הבורד וגם אלו התומכות בנו, הן ממגוון רחב של נשים וגברים מכל הזרמים ביהדות וממגוון הקשת הפוליטית. כולן משתתפות בתפילה של נשות הכותל כי הן מאמינות בחשיבות של תפילת נשים ובזכותן להתפלל, כמנהגם, בכותל המערבי. ישנן הרבה מקרב התומכות והתומכים אשר מתעסקים בסוגיות נוספות מלבד הכותל המערבי, אך אף אחת מסוגיות אלו אינה נוגעת לאני-ישראל. התומכות שלנו שירתו בצה"ל וכך גם ילדיהן ונכדיהן והרבה מהתומכות הן עולות אשר בחרו לחיות את חייהן בארץ. אנחנו גם לא הגורם המחלק בין הקהילות היהודיות בתפוצות לבין הקהילות היהודיות של ישראל. אנו מאמינות כי כל יהודי צריך לתקוע יתד בארץ וכי היהודים בגולה חייבים להשמיע את קולם בכל הנוגע לזכויות חברתיות ודתיות. המשימה של נשות הכותל היא  WOWשנשים יוכלו להתפלל בחופשיות בכותל המערבי  ואם גם הפכנו לסמל של זכויות נשים במרחב הציבורי בישראל, הכבוד הוא לנו להיות מגדלור של תקווה לכל אותם נשים וגברים שכבר איבדו תקווה.

 

ש: בחרתן את הכותל כמקום תפילה כיוון שאתן שונאות חרדים. למה אתן נגד האורתודוקסיה?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: מבין חברות ההנהלה, התומכות והתומכים שלנו ישנם כאלו המשתייכים לזרם האורתודוקסי. אנחנו לא נגד אף אחד או אחת. אנחנו רוצות להמשיך במסורת שלנו, שמונהגת כבר קרוב ל-30 שנה, להתפלל בכותל כדרכנו. אנחנו מאמינות ורוצות להתפלל לצד אחיותנו החרדיות בשלום ובאחווה.

 

ש: נשות הכותל גורמות לישראל להיראות רע בעיני העולם.

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: אנחנו פועלות למען ישראל טובה יותר, דמוקרטית יותר ומאמינות כי זה הדבר הנכון ביותר לעשות. יהדות העולם רק באחרונה הפכה אמיצה מספיק כדי להשמיע קול ולבקר את ההפליה הנהוגה נגדם במדינה ומשפיעה עליהם. זוהי זכות ציונית השמורה להם והיא לא ניתנה על-ידי נשות הכותל, אלא על-ידי הוגים ציוניים מהתקופה שלפני קום המדינה. התמיכה והקולות שלהם מאז ומתמיד עיצבו את פני המדינה והם לא פחות חשובים היום.

נושא הכותל המערבי משפיע על כל יהודי העולם החפצים להתפלל שם, לא רק ישראלים.

 

ש: אתן פועלות בניגוד לחוק

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: לא נכון. ההחלטה המשפטית האחרונה בנושא נתמכה על ידי התובע הכללי של ישראל, וציפי ליבני, שרת המשפטים לשעבר, קבעה כי תפילת נשים בכותל נמצאת בתוך מנהג המקום של המקום הקדוש, כפי שאמור היה להיות: פלורליסטי וכולל את כולם. כמו כן קבע כי תפילת נשות הכותל אינו פוגע בשלום הציבור ואינו מפר אף חוק.

 

ש: הכותל המערבי אינו מקום להפגנות.

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: זה נכון, ולכן נשות הכותל מתאספות אך ורק לשם תפילה. אנא ידעו את כל אותן נשים המחזיקות שלטי נאצה נגדנו, את זורקי הכסאות, היורקים והמקללים שהכותל אינו מקום למחאה.

 

ש: זה לא הזמן המתאים להתעסק עם סוגיית נשות הכותל. ישנה מלחמה/אינתיפדה/ חג/סופת שלגים שמתחוללת. בנוסף, הסוגיה של זכויות נשים צריכה דיון בכנסת, עד שדבר זה יקרה, אנא הפסיקו להגיע לתפילות ראש חודש.

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: נשות הכותל מתפללות יחד כל ראש חודש קרוב ל-30 שנה.. תפילת ראש חודש היא קבועה בלוח השנה ללא יכולת להזיזה. תפילה קורית שלוש פעמים ביום וזה לא ישתנה. אנחנו לא יכולות ולא מוכנות לשים בצד את המאבק לזכויות נשים עד שתעבור המלחמה / האינתיפאדה / בחירות / החג / סופת השלגים.

 

ש: מה דעתכן על תכנית שרנסקי?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: אנו משבחות את היוזמה של נתן שרנסקי. זוהי יוזמה חדשנית ופורצת דרך לפלורליזם בישראל. עד שהמתווה יבוצע ויושלם, נמשיך להתפלל בכותל, כמו שאר העם היהודי.

 

ש: נשים וגברים נולדו שונים. לדוגמא: גבר לא יכול להיכנס להיריון.

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: כאשר מדברים על מרחב ציבורי במדינה דמוקרטית אין אפשרות שגברים ונשים יהנו מזכויות שונות. כמו כן, על פי ההלכה היהודית, אין איסור לנשים לקחת על עצמן מצוות המוטלות רק על הגבר (מצוות עשה שהזמן גרמא-מצוות התלויות בזמן) , הן יכולות להיות פטורות מהחובה. אז כן, גברים ונשים שונים מבחינה ביולוגית אבל בעיני הדמוקרטיה ובעיני אלוהים, מגיעות לנו אותן זכויות.

 

ש: כולכן אמריקאיות

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: לא נכון. צוות נשות הכותל, כמו גם חברות ההנהלה, התומכיםן והתומכות הינן מעורבות מבחינת ישראליות ועולות.

 

ש: האם המטרה שלכן להפוך את הכותל לאזור מעורב?

עוד/פחות אייטמים מתקופה זו

 

ת: לא. אנחנו קבוצת תפילה המורכבת מנשים בלבד. גברים המצטרפים לתפילה עושים זאת בנפרד.

 

דילוג לתוכן